Alegerea COdului Caen

Ce cod CAEN sa va alegeti
 
Fiecare societate, persoana fizica autorizata sau intreprindere familiala, poate avea un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN, care este declarat, obligatoriu, la constituire, fiind prevazut in actul constitutiv sau statut si inscris in certificatul de inregistrare.
 
"In normele care reglementeaza Clasificarea Activitatilor Economice Nationale, nu prezinta relevanta forma juridica in care agentii economici aleg sa isi desfasoarea activitatea (societate, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala, etc), deoarece astfel de criterii nu au legatura cu caracteristicile activitatii in sine. Potrivit Ordinulului INS nr. 337/2007 cu modificarile si actualizarile ulterioare, unitatile angajate in acelasi tip de activitate economica sunt clasificate in acelasi mod, independent de forma juridica in care este constituita", precizeaza Madalina Pascu.
 
De asemenea, societatile n-au limitari in ceea ce priveste alegerea numarului de obiecte secundare de activitate pentru niciuna din categorii.
 
Avocatul citat recomanda chiar alegerea cat mai multor astfel de obiecte de activitate, in masura in care pot fi previzibile la constituirea entitatii juridice spre a preintampina necesitatea adaugarii unui obiect de activitate pe parcursul derularii activitatii.
 
"Pentru a stabili care cod CAEN va fi adoptat, agentii economici trebuie sa cunoasca sau sa anticipeze, cat mai devreme ce activitati vor desfasura si sa autorizeze toate codurile care au legatura cu obiectul principal de activitate si cu activitatile pe care cred ca le vor realiza in viitor. Inainte de alegerea codurilor privind clasificarea activitatii desfasurate, agentii economici trebuie sa cunoasca reglementarile privind alegerea anumitor activitati care sunt interzise unor agenti economici precum activitatile specifice apararii nationale sau prelucrarii combustibililor nucleari", subliniaza Madalina Pascu. 
 
Potrivit unor legi speciale, care reglementeaza acele activitati, unele organizatii economice pot avea numai un singur obiect de activitate. Situatia se intalneste in cazul domeniilor precum investigatia, leasingul financiar sau creditarea.
 
Avocatul citat adauga ca atentionare faptul ca unele activitati economice se pot alege numai in cazul in care acestea reprezinta obiectul principal de activitate precum cele veterinare, cele de intermediere a tranzactiilor financiare sau cele de garda si protectie.
 
"Avand in vedere ca legislatia in domeniul codurilor CAEN a fost modificata incepand cu anul 2008, societatile infiintate in baza vechilor clasificari trebuie sa isi reactualizeze clasificarea obiectelor de activitate. Aceasta reactualizare este necesara si din prisma obtinerii accesului  la unele programe pentru finantare nerambursabila", atentioneaza Madalina Pascu.